Sjura Supit

Ook ik wil u wat vertellen over mijn achtergrond.
Ik ben geboren op 10 december 1962 te Eindhoven en ben van Indonesische/Nederlands afkomst. Mijn ouders hadden beiden een medisch beroep, mijn vader arts en mijn moeder verpleegster. Ik ben nummer drie in het gezin van vier kinderen.

Op vijfjarige leeftijd vertrok de familie naar Suriname. In Suriname kwam ik in aanraking met veel bijgeloof en rituelen. Zo mocht je om twaalf uur s'middags niet onder een kokosboom zitten, er zou een kwade geest in je kunnen treden. Deze verhalen joegen me de stuipen op het lijf. Als kind, kersvers uit Nederland, heb ik daardoor vele nachten in angst wakker gelegen, bang voor de Asimma, bang voor de vampier die 's nachts bloed uit mijn hals zou komen drinken.

Na zes jaar Suriname volgde een jaar Nederland en zeven jaar Antillen. Ook in deze samenleving speelde magie een rol. Verhalen over de krachten van het "boze oog" werden er verteld. De angst voor de zwarte magie zoals "Voodoo" een welbekend gegeven in de samenleving. Het was er heel gewoon om een medicijnman of vrouw te benaderen voor allerlei zaken hetzij voor genezing, hetzij door een vloek uit te spreken. Als kind vond ik al die verhalen allemaal heel eng. Het was moeilijk om dat een juiste plek te geven, aan de andere kant was het ook heel spannend.

Na de Antillen volgde mijn studententijd die begon in Amerika. Hier heb ik mijn Bachelors gehaald in marine chemie. Vanaf het begin van mijn studietijd heb ik veel over de wereld gereisd. Hoe andere mensen leefden in andere culturen vond ik bijzonder interessant. Na mijn studie in Amerika vertrok ik naar Nederland om door te studeren. Na twee onderbroken studies, waarin ik mij niet kon vinden, zocht ik de veiligheid in de vervolgopleiding van mijn studie in Amerika. Ondertussen begon de "hang" naar het spirituele te groeien. Heel veel boeken gelezen over yoga, meditatie, mensen met bijna-dood ervaringen, die vond ik super interessant want de dood en wat er dan zou zijn, hield me heel erg bezig.

Na de afronding van mijn doctoraalstudie in de marine geochemie gooide ik het roer definitief om wat betreft het type studie. Ik kreeg eindelijk door dat ik het wetenschappelijke wilde verbinden met geestelijke waarheden.

Mijn interesse voor aromatherapie (ook een vorm van scheikunde voor mij) diende zich aan. Daarop besloot ik de opleiding te volgen tot aromatherapeute. Inmiddels is deze opleiding uitgegroeid tot een volwaardig beroepsopleiding op M.B.O. niveau onder de naam Vakopleiding Aromatherapie. (www.sba-aromatherapie.nl). In de beginfase van de oprichting van deze school heb ik scheikundeles gegeven aan aromatherapeuten in opleiding.

In het licht van het alternatieve begon ik ook aan een studie tarot aan de Jungiaans instituut te Nijmegen. Zelfkennis en de ander leren kennen vond ik belangrijk. Mijn oude belangstelling voor mensen en culturen kregen een plekje. Nadat ik de opleiding had afgerond heb ik, na twee jaar assistent-docent, zelf ook nog twee jaar les gegeven op deze school.

Tijdens de aromatherapieopleiding merkte ik dat ik het onderdeel massage het leukst vond en ik wilde verdieping krijgen in de massage.

Mijn ontwikkeling heeft zich toegespitst op twee vlakken: het fysieke vlak, namelijk tuina massage in combinatie met aromatherapie en het spirituele vlak, te weten tarot. Beide vlakken hebben voor mij te maken met healing en ondersteuning. Men komt langs omdat er ergens een probleem is. Vele problemen in het lichaam hebben hun oorzaak in het geestelijke. Het ene moment heeft iemand ondersteuning nodig op het lichamelijk vlak, het ander moment heeft men ondersteuning nodig op geestelijk niveau, bij de ordening van gedachten en voelen, bij het concretiseren van vraag en antwoord.

Op 35 jarige leeftijd ontmoette ik Cobi; dit betekende de "omslag" in mijn leven. Uren konden wij "bomen" over de zin van het leven en allerlei andere spirituele zaken. Ik "zocht" en vond wat resulteerde in zowel een persoonlijke relatie als een spirituele samenwerking.